Perjantai–iltana kuuden maissa oli lähtö QianDao–järvelle, minne matka kestäisi autolla reilut viisi tuntia. Olympialaisten avajaiset jäisivät siis näkemättä, mistä kiinalaiset kolleegat olivat todella pahoillaan ja surkuttelivat suureen ääneen, kuinka huono onni mulla on, kun en moista maailman merkkitapausta pääse näkemään, sillä varmasti jokainen kiinalainen istui tuona iltana kuin tatti telkkarin ääressä ja popsi tulisesti maustettuja kanan varpaita ja joi joko olutta tai jotkut jopa punaviiniä tai kuka mitäkin. No, itseä ei asia paljoa kiinnostanut, mutta eihän sitä tietenkään kiinalaisille voinut kertoa, niin tohkeissaan kun olivat.

QianDao –järvi (Thousand Island Lake) tai paremminkin tekoallas sijaitsee Zheijiangin maakunnassa Hangzhoun suunnalla. Tekoallas rakennettiin vuonna 1959, jolloin valmistui Xin Anjiangin pato ja pikku hiljaa padon porttien sulkeuduttua vesi täytti kaiken kaikkiaan 573 neliökilometrin kokoisen alueen. Padon ja tekoaltaan tieltä jouduttiin 300 000 ihmistä pakkosiirtämään muualle ja mm. historiallinen, Dong Han –dynastian aikana (noin 25 – 200 jkr., Dong = itä ja Han viittaa Kiinan nykyiseen valtaväestöön eli Han – kansaan ) rakennettu Lion City jäi veden alle. Tähän vedenalaiseen kaupunkiin pääsee käymään kyllä edelleenkin, sukeltamalla, mutta syvyys noin 25 m on vielä hieman liikaa Open Water Diver – kortin haltijoille, joiden maksimisyvyys on 18 metriä. Pitänee hommata tuo Advanced – kortti, niin sitten sinnekin päästään joskus käymään. Niin, ja Kiinassa on kuulema yksi kolmasosa koko maailman vedenalaisista luolastoista, eli luolasukellustakin voisi sitten joskus aikanaan harkita, asianmukaisen koulutuksen jälkeen tietysti.

Viikonloppu meni siis tiiviisti sukeltaessa ja edellisenä viikonloppuna altaassa harjoiteltuja taitoja kerrattaessa, nyt todellisissa olosuhteissa, mutta maisemiakin ehti kyllä katselemaan. Yhteen uponneeseen fiskariveneeseenkin törmäsimme ja kaloja pyöri ympärillä pieninä parvina, pikku sinttejä suurin osa. Kumpanakin päivänä teimme kaksi sukellusta ja yhteensä veden alla tuli vietettyä reilut kaksi ja puoli tuntia. Syvimmillään kävimme 14 metrissä, missä vesi alkoi jo olla hieman viileämpää, mutta silti suomalaisittan erittäin uimakelpoista eli noin 22 asteista, pintavesi viiteen kuuteen metriin saakka oli lähemmäs 30 – asteista eli suorastaan melkein kuumaa. Näkyvyys oli aluksi kohtalainen, mutta hyvin pian meidän pohjasta liikkeelle potkima hitula huononsi näkyvyyden 1 – 3 metriin niin, että välillä joutui pitämään kaveria ranteesta kiinni, ettei kadottaisi omaa pariaan.

Porukkaan kuului kaiken kaikkiaan vajaat 10 ihmistä, yksi ranskalainen, joka oli treenaamassa Diver Instructor –kurssilla, yksi japsi samalla kurssilla mun kanssa, pari kolme kiinalaista opettamassa tai muuten vaan sukeltelemassa, yksi britti opettajana, kolme jenkkiä, joista yksi opena ja kaksi kurssilla ja minä. Ja jenkit olivat taas niin jenkkejä, varsinkin se kurssilla ollut vastanainut pariskunta, joidenka mielestä melkein mikä tahansa oli joko “wow” tai “cool”, mutta muuten aivan mainioita tyyppejä ja se mimmi putsasi sitten lauantai–iltana koko pöydän Texas Hold'emissa.

Upeita olivat maisemat, ei voi muuta sanoa, alla muutamia kuvia. Ja sukeltaminen oli kerta kaikkiaan hieno kokemus, jota voi lämpimästi suositella kaikille. Eikä se edes ole niin vaikeaa, mitä ensi alkuun saattaisi kuvitella. Perustaidot on kyllä syytä opetella kunnolla ja pitää järki mukana eli aivan sama juttu kuin aivan minkä tahansa muunkin asian kanssa. Ei sen kummempaa.

Tuskin maltan odottaa Kiinan kansallispäivän lomaviikkoa syys–lokakuun vaihteessa, jolloin menemme Borneon saarelle Kota Kinabaluun. Pakko päästä pian veteen taas.

<?xml:namespace prefix = o ns = "urn:schemas-microsoft-com:office:office" />

 

1813060.jpg

 

Kiinalainen fiskari QianDao-järvellä

 

1813055.jpg

 

QianDao-järvi hotellin pihalta aamuseiskalta

 

1813056.jpg

 

Releet niskaan ja veteen!

 

1813061.jpg

 

QianDao-järvi lauttasatamasta katsottuna

 

1813058.jpg

 

Lin ryhmä naatiskelee pintaan päästyään