Viime perjantaina päätin pitää vapaapäivän, kesälomasta kun oli pakko tinkiä ja päiviä on vielä reilusti käyttämättä. Sen lisäksi vielä kelitkin ovat olleet mitä mainioimmat, päivisin auringossa on hätyytelty jopa paria kymppiä, joten oli ihan pakko ennen kuin kelit lopullisesti viilenevät tehdä pieni irtiotto arjesta.<?xml:namespace prefix = o ns = "urn:schemas-microsoft-com:office:office" />

 

Läksimme sitten kaupunkia kiertelemään ja varsinkin tutustumaan PuDongin alueeseen (toispual jokke) ja siellä sijaitsevaan Century Parkiin (ShiJi Gongyan), mikä taitaa olla Shanghain puistoista suurin ja todella valtava se olikin useine lampineen, keinuineen ja kojuineen ja olipa siellä pieni huvipuistokin, nyt tosin eri vemputtimet lähinnä paikalleen parkkeerattuina odottamassa viikonloppua ja kiljuvia kiinalasia vemputettavia. Kummallista oli kulkea keskellä Shanghaita ja samalla keskellä valtavaa tyhjyyttä, sillä näin kiinalaisittain viileällä ja talvisella ilmalla ja vielä  arkena puistossa ei ollut väkeä kuin nimeksi. Viikonloppuisin ja varsinkin kesäaikana uskon, että väkeä riittää kuin meren mutaa.

 

Mutta joitakin ihmisiä oli silti paikalla. Jokunen vanhus lapsenlapsensa kanssa, muutama auringossa torkkuva puutarhuri tai sen sellainen, jokunen harva pariskunta hissukseen kuljeskelemassa eestaas ja sitten arkipäivästä huolimatta yllättävän moni vihkipari oli tullut paikalle kuvattavaksi kuka missäkin. Erittäin suosittu kuvauspaikka näytti olevan muuan kuihtuneen pöheikön keskellä kulkeva rutakkoinen puropahanen, minne sulhaset morsmaikkojaan tönivät rantakiville poseeraamaan. Kesällä kaiken ollessa vihreää ja kukoistavaa paikka voi hyvinkin sopia tällaiseen, mutta näin talven alla...nojaa. No, valitsemalla kuvakulma huolella ja rajaamalla pahimmat ryteiköt pois voi kuvasta varmaan saada aivan kohtuullisen. Se ei sen sijaan mennyt aivan jakeluun, kun eräskin morsian makasi kyljellään kaikissa valkoisissaan erään lammen mutaisella rannalla moottoriperien laulaessa korkealta ja kovaa.

 

2149486.jpg

Ihana kiinalainen impi Century Parkissa 

 

Lounaan jälkeen suuntasimme sitten taas pitkästä aikaa DongTain antiikkimarkkinoille PuXin puolelle (tälpual jokke). Täällä kaupataan parin kapean kujan varressa melkeinpä mitä vaan vanhoista rahoista ja mitä erilaisimmista kiinalaisista krumeluureista ja maalauksista terrakottasotilaihin, koruihin, miekkoihin ja ties mihin ja kaikki on kovasti olevinaan antiikkia. Ehkäpä joku täästä krääsästä tosiaan onkin. Sen verran oli pakko jättää turismirahoja, että ostin yhden US dollarin kolikon vuodelta 1873 parilla eurolla, mutta senkään aitoudesta ei ole täyttä varmuutta.

 2149466.jpg

MahJongmatsi DongTai-kadulla

 

Aivan tämän kadun vieressä, RenMin kadun toisella puolella, oli vielä alkuvuodesta hyönteistori, mistä voi ostaa erilaisia torakoita, luteita, sarvijaakkoja  ja muita hyppyheikkejä ja hankajalkaisia joko syötäväksi, lemmikeiksi tai sitten vaan gladiaattoreiksi suosittuihin hyönteistenvälisiin painiotteluihin, mutta nyt tämä kortteli oli jo lähes kokonaan jyrätty litteäksi ja vain pari hassua kadunvarsikaupustelijaa oli jäljellä jatkamassa tätä katoavaa kansanperinnettä.

 

2149474.jpg

Shanghailainen katusuutari asiakkaineen

 

Sen sijaan tästä vanhaan kaupunkiin suuntautuvalla kadulla markkinahumu oli vielä entisensä. Tämä katu onkin sitten täysin kiinalaisten kansoittama, turisteja ei täällä juuri näy eikä tänne sekaan juuri mahtuisikaan eikä täällä toisaalta taida mitään tavanomaista turistia kiinnostavaa kaupiteltavaa ollakaan, myyntiartikkeleina kun ovat pääasiassa vaatteet, mitkä on levitetty esille suoraan kadulle, hedelmät ja vihannekset, haisevat kalat ja äyriäiset ja muut aivan takuulla salmonellan ja neekerisankkerin saastuttamat eineet ja elintarvikkeet, joita katukeittiön pitäjät kilvan keittelevät ja myyvät pikkuisista puodeistaan ja olipa täällä sitten vielä muutamia aikuisviihteen alan yrittäjiäkin esittelemässä filmejä ja leikkikaluja ehdottomana vetonaulana tiskillä veikeästi kiemurteleva ruskea ja suonikas tekopenis www.city.fi/antitv/klippi/25256/.

 

2149463.jpg

Tarjolla tänään - Pekingin ankkaa

 

2149472.jpg 

Takuutuoreita ostereita suoraan katuojasta

 

Ensi viikonloppuna onkin sitten tulossa vieraita Suomesta jouluksi ja uudeksi vuodeksi. Toivottavasti menee tilaamamme joulukinkku tullista läpi.