Loma on siis ohi. Paluu Shanghaihin oli jo viikko sitten sunnuntaina 13.7. Kolme viikkoa Suomessa suhahti aivan liian nopeasti ja vaikka säät eivät tälläkään kertaa erityisemmin suosineet, loma on aina loma, vaikka sitten lyhyempikin. Muu perhe jäi vielä Suomeen viideksi viikoksi, joten jotenkín täytyy yrittää tulla toimeen itsekseen ja koittaa välttää täydellinen tylsistyminen. <?xml:namespace prefix = o ns = "urn:schemas-microsoft-com:office:office" />

 

No, jotain aktiviteettia viikonlopuiksi olisi kyllä hyvä keksiä, siis muutakin kuin ankaraa kaljan juontia, ja niinpä sitten päätin toteuttaa yhden tähän mennessä toteutumattomista haaveistani ja osallistua PADI Open Water- sukelluskurssille, mikä järjestetään kahden viikonlopun aikana elokuun alussa ja jälkimmäisenä viikonloppuna lähdetään sitten tositoimiin eli sukeltamaan QianDao – järvelle viiden tunnin ajomatkan päähän Shanghaista. Kurssiin kuuluu yhteensä neljä sukellusta max. 18 metriin. Jännää. Ja sitten kun vielä olemme varanneet reilun viikon matkan syys-lokakuun vaihteessa Borneon saarelle, missä pitäisi olla aika mukavat sukellus- ja snorklausvedet.

 

Eka duuniviikko meni aikalailla reissun päällä eli heti maanantaina pariksi päiväksi Nantongiin, keskiviikkona oltiin toimistolla, torstaina Suzhouhun ja perjantaina taas eestaas Nantongiin. Niinpä perjantaina olinkin sitten aika kypsä lähtemään ulos iltaa viettämään ja koska muuan jo lapsuusvuosilta tuttu kaveri, Matti, sattumalta asustelee ihan naapurissa ja hänenkin perheensä on Suomessa lomailemassa, niin päätimme sitten lähteä yhdessä hieman virkistäytymään. Ensin syömään Hen Shan -  kadulle erääseen brassipaikkaan ja siitä sitten eteenpäin Hofbrau Houseen, O'Malleysiin, Zapatakseen, johonkin irkkupubiin, sitten vielä TongRen – kadulle pariin paikkaan ja sitten aamun jo alkaessa sarastaa viimein taksilla kotiin ja nukkumaan.

 

Reippaasti tuli taas männä viikolla autossa istuskeltua ja höpöteltyä vaikka mitä, mutta päällimmäiseksi jäi mieleen jutut kiinalaisesta syntyvyyden säännöstelystä ja  raskauskontrollista. Erityisesti maaseudulla naiset nimittäin joutuvat käymään kolmen kuukauden välein lääkärintarkastuksessa ja jos olet raskaana niin ei muuta kuin aborttiin siltä seisomalta, siis siinä tapauksessa, että perheessä on jo ennestään yksi lapsi. Eikä mutinat auta. Kaupungeissa kontrolli ei ole aina aivan yhtä tarkkaa, koska kaupunkilaiset ovat suurimmaksi osaksi tyytyneet tähän yhden lapsen politiikkaan monet jo pelkästään elintasosyistäkin. Lisäksi toisen lapsen virallistaminen ja rekisteriin saaminen voi olla äärimmäisen hankalaa tai jopa mahdotonta, mikä tarkoittaa käytännössä sitä, että lapselle on jotakuinkin mahdotonta saada minkäänlaisia terveyspalveluita päivähoidosta tai koulupaikasta nyt puhumattakaan.

 

Maaseudulla monet yrittävät kuitenkin useampaa kuin yhtä lasta erityisesti jos ensimmäinen lapsi on ollut tyttö. Ja raskausaikana kannattaa sitten pysytellä piilossa ja viranomaisten ulottumattomissa, ettei käy niin kuin Peterin veljelle ja hänen vaimolleen kävi pari kolme vuotta takaperin.

 

Peterin veli kasvattaa possuja jossain maaseudulla ja heillä oli yksi lapsi jo ennestään, mutta niin vain kävi, että hänen vaimonsa alkoi odottaa toista lasta. En tiedä miten he onnistuivat välttämään ensalkuun nuo kolmen kuukauden välein tehtävät raskaustarkastukset, mutta loppujen lopuksi käry kävi ja niinpä eräänä iltana poliisin kymmenhenkinen iskuryhmä teki heidän asuntoonsa rynnäkön ja veivät kahdeksannella kuukaudella raskaana olevan äidin mennessään. Syntymätön lapsi tapettiin myrkkyruiskeella äidin kohtuun ja äiti sai sitten synnyttää toisen poikalapsensa kuolleena. Kolmannen raskauden kanssa he olivatkin sitten jo tuplasti varovaisempia ja nyt Peterin veli on kaikesta huolimatta kahden pojan onnellinen isä.

 

Ei Peterkään omien sanojensa mukaan uskonut tuollaista oikeasti tapahtuvan, mutta uskottava oli, kun sattui oman veljen kohdalle. Ja olympialaisiin on enää alle 20 päivää........